Τι είναι το αλκαλικό νερό;

Το αλκαλικό νερό είναι νερό που έχει μεγαλύτερο pH από αυτό της βρύσης, το οποίο είναι εμπλουτισμένο με μέταλλα, και χαρακτηρίζεται για τις αντιοξειδωτικές του ιδιότητες.

Για να κατανοήσουμε όμως τι είναι το αλκαλικό νερό θα πρέπει να τονίσουμε ότι όλα τα τρόφιμα και τα ποτά που καταναλώνει ο άνθρωπος έχουν μία τιμή pH, η οποία ουσιαστικά αναφέρεται στη συγκέντρωση ιόντων υδρογόνου σε αυτά. Το pH του νερού της βρύσης έχει τιμή κοντά στο 7, είναι δηλαδή ουδέτερου pH. Για τιμές μικρότερες του 7 λέμε ότι είναι όξινο ενώ για τιμές μεγαλύτερες του 7 ότι είναι βασικό ή αλκαλικό.

Το αλκαλικό νερό όμως δεν είναι απλώς βασικό. Για να θεωρείται το νερό αλκαλικό θα πρέπει επίσης να περιέχει αλκαλικά μέταλλα (νάτριο, κάλιο, ασβέστιο, μαγνήσιο) και να έχει αρνητικό οξειδαναγωγικό δυναμικό (ORP – Oxidation Reduction Potential). Το ORP είναι η ικανότητα του νερού να δρα ως προ- ή αντι-οξειδωτικό. Όσο πιο αρνητική είναι η τιμή του ORP, τόσο πιο αντιοξειδωτικό είναι το νερό.

Είδη αλκαλικού νερού

Υπάρχουν διάφορα είδη αλκαλικού νερού, τα οποία εξαρτώνται κυρίως από τα επίπεδα του pH του, όπως και από το είδος του φιλτραρίσματος που χρησιμοποιείται κατά τη διαδικασία αλκαλοποίησης.

 1. Αποσταγμένο αλκαλικό νερό: Όταν το νερό της βρύσης περνάει από διαδικασία απόσταξης, γίνεται ελαφρώς αλκαλικό. Η απομάκρυνση ιών, βακτηρίων και ρύπων από το νερό βοηθούν στην αύξηση της τιμής του pH. Οποιοδήποτε χημικό ή τοξίνη στο νερό μπορούν να το κάνουν όξινο, συνεπώς από τη στιγμή που το νερό καθαρίζεται μέσω της διαδικασίας της απόσταξης, γίνεται ασφαλέστερο για πόση, με ένα βαθμό αλκαλικότητας.

 2. Ιονισμένο αλκαλικό νερό: Ο ιονισμός του νερού είναι άλλη μία διαδικασία μετατροπής του νερού σε αλκαλικό. Το νερό περνάει μέσα από αρνητικά και θετικά φορτισμένα ηλεκτρόδια. Ένα μέρος του νερού εξέρχεται της διαδικασίας όξινο κι ένα μέρος γίνεται αλκαλικό. Η συσκευή ιονισμού διαχωρίζει το αλκαλικό νερό, το οποίο είναι έτοιμο προς κατανάλωση.

Αυτός ο τρόπος αλκαλοποίησης του νερού θεωρείται από τους ειδικούς ο πλέον υγιεινός διότι προσθέτει στην «εξίσωση» αντιοξειδωτικά στοιχεία.

 1. Αλκαλικά πρόσθετα: Μπορούμε να κάνουμε το νερό μας αλκαλικό προσθέτοντας σε αυτό ορισμένες ουσίες, όπως μαγειρική σόδα, λεμόνι ή σταγόνες pH, τις οποίες μπορούμε να προμηθευτούμε από ειδικά καταστήματα.

 2. Εμφιαλωμένο αλκαλικό νερό: Στο εμπόριο κυκλοφορούν εμφιαλωμένα αλκαλικά νερά σε 3 τύπους: νερά ελαφρώς αλκαλοποιημένα, μεσαίας αλκαλοποίησης νερό (pH γύρω στο 9) και το standard αλκαλικό νερό με pH 9,5.

Γιατί πρέπει να πίνετε αλκαλικό νερό;

Ο οργανισμός χρειάζεται να έχει ισορροπία ώστε να λειτουργεί σωστά και να παραμένουμε υγιείς. Όπως η θερμοκρασία μας πρέπει να διατηρείται σταθερή στους 36,6 βαθμούς, έτσι και το pH του σώματος (ουσιαστικά του αίματος, διότι σε άλλα μέρη του σώματος μπορεί να διαφέρει) πρέπει να είναι ελαφρώς αλκαλικό, στο 7,36.

Εξαιτίας του σύγχρονου τρόπου ζωής, του άγχους, της ανθυγιεινής διατροφής και του γεγονότος ότι ζούμε σε πόλεις με πολλούς ρύπους, το pH μας τείνει να γίνεται όξινο. Σε αυτή την περίπτωση ελαττώνονται τα επίπεδα οξυγόνου και σταματά ο μεταβολισμός των κυττάρων, πράγμα που τα οδηγεί στο να πεθαίνουν. Η κατανάλωση αλκαλικού νερού αντισταθμίζει το όξινο pH και φέρνει το σώμα μας σε ισορροπία.

Πώς βοηθάει τον οργανισμό το αλκαλικό νερό;

Έχει παρατηρηθεί ότι πολλές από τις ασθένειες που αντιμετωπίζει ο σύγχρονος άνθρωπος οφείλονται στη διαταραχή της ισορροπίας του pH στον οργανισμό. Όταν το σώμα γίνεται όξινο, ο οργανισμός προσπαθεί να καταπολεμήσει τις όξινες ουσίες με 3 τρόπους:

 • εξουδετέρωση μέσω αλκαλικών μετάλλων: ο οργανισμός, προκειμένου να εξουδετερώσει τα υπερβάλλοντα οξέα, χρησιμοποιεί αλκαλικά μέταλλα, τα οποία διατηρεί σε απόθεμα. Εάν το απόθεμα αυτό δεν επαρκεί, τότε αποσπά αλκαλικά μέταλλα από τους ιστούς (π.χ ασβέστιο από τα οστά) προκαλώντας τους προβλήματα, ασθένειες και συμπτώματα, όπως μυϊκές κράμπες, πόνους, πρηξίματα κ.ά.

 • αποβολή μέσω του δέρματος: τα οξέα μπορούν να αποβληθούν και μέσω του δέρματος. Όταν όμως είναι πολλά, τότε παρουσιάζονται συμπτώματα, όπως ακμή, εκζέματα, ερεθισμοί κ.ά.

 • αποβολή υγρών μέσω πνευμόνων ή νεφρών: άλλος τρόπος αποβολής των οξέων είναι με τη μορφή υγρών. Εφόσον οι νεφροί και οι πνεύμονες ξεπεράσουν τη δυνατότητα αποβολής των συγκεκριμένων οξέων, τότε αποθηκεύονται σε διάφορους ιστούς και όργανα (καρδιά, εγκέφαλος, λιπαρός ιστός, μηροί, γλουτοί, παχύ έντερο, πάγκρεας κ.λπ).

Στις περιπτώσεις που το σώμα μας είναι όξινο για πολύ καιρό υπάρχει ο κίνδυνος τα κύτταρα να γίνουν τοξικά ή/και καρκινικά. Η επαρκής κατανάλωση αλκαλικού νερού φροντίζει ο οργανισμός μας να είναι σε διαρκή ισορροπία και να αποφεύγονται όλα τα δυσάρεστα συμπτώματα.

Επιπλέον, η μικροδομή του αλκαλικού νερού είναι σημαντικός παράγοντας για την αποτελεσματικότητά του. Το συνηθισμένο νερό της βρύσης αποτελείται από 14 – 20 μικρομόρια, ενώ το αλκαλικό νερό αποτελείται από 4 – 6 μικρομόρια προσφέροντας καλύτερη ενυδάτωση του οργανισμού και εξάλειψη των ελεύθερων ριζών που προκαλούν την οξείδωση των κυττάρων.

Πού μπορεί να σε βοηθήσει το αλκαλικό;

Το αλκαλικό νερό μπορεί να βοηθήσει τον ανθρώπινο οργανισμό χάρη σε μια σειρά από ιδιότητες:

 • Είναι ισχυρό αντιοξειδωτικό, καταπολεμά τις ελεύθερες ρίζες, με αποτέλεσμα να επιβραδύνεται ή ακόμη και αντιστρέφεται η φυσιολογική διαδικασία της γήρανσης.

 • Ενυδατώνει τον οργανισμό πιο αποτελεσματικά από κάθε άλλο τρόφιμο ή υγρό.

 • Οξυγονώνει πιο αποτελεσματικά τα κύτταρα. Το αλκαλικό νερό περιέχει διπλάσιο οξυγόνο από το κοινό νερό, με αποτέλεσμα η κατανάλωση αλκαλικού νερού να συνεπάγεται περισσότερη ενέργεια, δύναμη και διαύγεια.

 • Βοηθάει το κόλον να καθαρίζει καλύτερα από βλαβερές ουσίες που καταστρέφουν την εντερική χλωρίδα.

 • Βοηθάει στην απώλεια βάρους.

 • Ενισχύει το ανοσοποιητικό.

 • Συμβάλλει στην καλή υγεία του κυκλοφορικού συστήματος και απομακρύνει τις θρομβώσεις.

 • Αδρανοποιεί την πεψίνη, το βασικό ένζυμο που προκαλεί τη γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση.

 • Αποτρέπει τη δημιουργία χολολιθίασης.

 • Καταστρέφει τα καρκινικά κύτταρα, τα οποία χρειάζονται όξινο περιβάλλον για να αναπτυχθούν, ενώ σε αλκαλικό περιβάλλον δεν μπορούν να επιβιώσουν.

Πώς πιστοποιούνται επιστημονικά οι ευεργετικές ιδιότητες του αλκαλικού νερού;

Πολλοί ήταν εκείνοι που εξέφρασαν επιφυλάξεις για την αποτελεσματικότητα του αλκαλικού νερού θεωρώντας το άλλη μια διατροφική μόδα χωρίς πραγματική επιστημονική βάση. Ωστόσο, έχουν υπάρξει τα τελευταία χρόνια αρκετές επιστημονικές έρευνες που αποδεικνύουν την ευεργετική δράση του αλκαλικού νερού.

Για παράδειγμα, μία μελέτη του 2012 απέδειξε ότι η πόση αλκαλικού νερού με pH 8.8 αδρανοποιούσε το ένζυμο πεψίνη, το οποίο ευθύνεται για τα συμπτώματα της γαστροισοφαγικής παλινδρόμησης.

Μια άλλη μελέτη που διεξήχθη από ερευνητές του Πανεπιστημίου της Σανγκάης στην Κίνα κατέδειξε ότι η πόση ιονισμένου αλκαλικού νερού είχε ευεργετικές ιδιότητες για ανθρώπους με υψηλή πίεση, διαβήτη και υψηλή χοληστερόλη.

Μία πιο πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Journal of the International Society of Sports Nutrition και μελέτησε 100 ανθρώπους, κατέδειξε ότι εκείνοι που έπιναν νερό με υψηλό pH είχαν μείωση ιξώδους στο αίμα, κατά 6.3%, σε σχέση με εκείνους που έπιναν απλώς φιλτραρισμένο νερό. Τα αποτελέσματα κατέδειξαν ότι όσοι έπιναν αλκαλικό νερό είχαν καλύτερη ροή αίματος και καλύτερη οξυγόνωση των κυττάρων.

Ακόμη μία έρευνα που διεξήχθη το 2017 σε 136 συμμετέχοντες και δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Biology of Sports, έδειξε ότι όσοι έπιναν αλκαλικό νερό είχαν καλύτερη απόδοση στην προπόνηση και ταχύτερη αποκατάσταση μετά.

Σε ό,τι αφορά την αντιστροφή της γήρανσης των κυττάρων, μελέτη του 2016 σε 150 ποντίκια έδειξε πως τα ποντίκια που έπιναν αλκαλικό νερό είχαν μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής σε σχέση με όσα έπιναν το κοινό νερό.

Οι έρευνες και οι μελέτες συνεχίζονται ακόμη, ωστόσο, τα αρχικά αποτελέσματα πιστοποιούν αυτό που οι ειδικοί υποπτεύονταν, ότι δηλαδή το αλκαλικό νερό είναι πολλαπλώς ευεργετικό για τον άνθρωπο.

ΕΓΓΡΑΦΗ
Εβδομαδιαίο newsletter